Trance

Moderne hypnotherapie maakt gebruik van een lichte trance. Trance is een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn, waarin je contact kunt maken met je onbewuste. Deze toestand van diepe ontspanning is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen.

Het gaat hier om een natuurlijk verschijnsel dat je vast zelf wel eens hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld, misschien heb je wel eens ervaren dat je zo gefocust en ontspannen een boek leest of naar een film kijkt dat je niet meer afgeleid wordt door je omgeving. Je hebt een afslag gemist tijden autorijden omdat je even terug dacht aan je prachtige vakantie, of aan een gesprek van gisteren. Dit zijn typische dagdromen.

Wij spreken hier liever van trance in de plaats van hypnose omdat hypnose veelal associaties met toneelhypnose oproept, dit doet het therapeutisch werk tekort. Tijdens de trance zijn lichamelijke verschijnselen te constateren. Deze verschijnselen worden tranceverschijnselen genoemd.

Als je in een dergelijke trancetoestand in contact komt met het onbewuste kun je, mits goed begeleid, bewust worden van oude emoties en overtuigingen. Je krijgt inzicht in dat wat je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Je kunt meer jezelf zijn, beter voor je mening uitkomen en volgen wat het gevoel je ingeeft, zonder dat je hierbij een stuk nuchterheid hoeft te verliezen.